Een datamanager binnen een bedrijf kan niet meer om cloudopslag heen. Er wordt namelijk door zoveel bedrijven tegenwoordig cloudopslag gebruikt en met goede redenen. Maar naast dat cloudopslag voordelen heeft, kent het natuurlijk ook zo zijn nadelen. In deze blog bespreken we ze.

Cloudopslag kan kosten besparen

Een bedrijf dat cloudopslag aanbiedt aan externe partijen koopt deze ruimte in grote hoeveelheden. Deze bulk inkoopstrategie zorgt ervoor dat de cloud-business competitief blijft en de prijzen laag. Naast het feit dat de prijs per GB-opslag laag is, scheelt het ook dat je zelf geen harde schijven hoeft te kopen die constant moeten blijven draaien, dit kost namelijk veel energie.

Replicaties van je data

Veel datacenters houden meerdere kopieën van je data, zelfs als ze maar één datacenter hebben. Daarnaast garanderen de meeste datacenters duurzaamheid van de data en een nihile kans op verlies ervan. 

Data is altijd en overal bereikbaar

Als je gebruikt maakt van de cloud, dan heb je altijd en overal toegang tot je data. Voor bedrijven met meerdere vestigingen is dit heel handig. Ook kan je er zeker van zijn dat je altijd de laatste versie van je document hebt. Dit komt omdat alles centraal is opgeslagen. Als dit niet zo is, dan kan het voorkomen dat iemand bijvoorbeeld in Purmerend ergens aan werkt waar een collega in Utrecht al veel verder mee is. Communicatie is dus minder nodig en efficiënter.

Backups gaan slomer

Een nadeel van cloudopslag is dat het maken van een back-up niet zo gepiept is. Als je namelijk tegelijkertijd een grote hoeveelheid data in de cloud wil opslaan, dan kan dit even duren. Dit ligt natuurlijk ook aan jouw internet- en de ontvangstsnelheid van het datacenter. Als een back-up maken geen haast heeft, dan is het vaak geen probleem in de cloud. Dit kan je namelijk vaak gewoon runnen op de achtergrond terwijl je andere dingen aan het doen bent.

Conclusie

Cloudopslag heeft zo zijn voordelen, maar kent ook een nadeel. Dit type opslag is over het algemeen een heel goedkoop alternatief voor andere vormen van dataopslag. Er worden meerdere versies van je data gemaakt in een datacenter wat de kans verkleint op verlies van data. En je data is altijd en overal bereikbaar, wat heel handig kan uitpakken voor bedrijven met meerdere locaties. Het nadeel van cloudopslag is dat back-ups maken slomer gaat, vergeleken met opslag op een harde schijf. Heb jij nog veel data liggen die niet gedigitaliseerd is en ergens overzichtelijk opgeslagen moet worden? Maar dan gebruik van archiefopslag.