In deze blog nemen we met je door wat het voordeel is van een holding oprichten. Het is leuk om te weten wat dit voor jou kan betekenen als ondernemer en hoe jij je voordeel ermee kan doen. Ben je benieuwd hoe jij ook beter kunt ondernemen en minder risico lopen terwijl je dit aan het doen bent? Lees dan snel verder in deze blog. Ben je geïnteresseerd in andere onderwerpen die te maken hebben met zakendoen? Lees dan verder op ons forum, daar kom je van alles te weten over thema’s die te maken hebben met de zakelijke wereld. Ontdek nu eerst in deze blog wat het voordeel is van een holding oprichten.

Wat is een holding en wat zijn de voordelen?

Een voordehandliggende vraag is, wat nu precies een holding inhoudt? We kunnen het gemakkelijk uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Het is mogelijk om een bv op te richten, dit is een rechtsvorm die in de plaats komt van de natuurlijke persoon van de eigenaar. Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor eventuele verliezen en faillissement, terwijl dit bij een bv niet zo is. Wanneer er een bv failliet gaat, is het niet zo dat de ondernemer in kwestie ook persoonlijk failliet gaat. Bij een eenmanszaak is dit wel het geval. Je zou dus kunnen zeggen dat de bv een risicoverminderende waarde heeft voor ondernemer. Nu is het zo dat je nog steeds een zakelijk risico loopt, dit kun je beter afdekken. Hoe je dat doet? Door een holdingstructuur op te richten. Dit is erg eenvoudig, het enige wat je hoeft te doen is een moederbv oprichten, de hoofdbv, en daaronder hang je een of meerdere werkbv’s. wat je vervolgens doet, is al je waardevolle zaken, zoals panden en geldsommen, onderbrengen in de hoofdbv. Met de werkbv’s kun je vervolgens het daadwerkelijke ondernemen gaan ´doen´, op deze manier loop je dus risico met de werkbv’s. Je moet zorgen dat je in deze werkbv´s geen overbodige waardevolle zaken hebt zitten, zoals een pand. Wanneer een werkbv failliet gaat, dan zijn deze waardevolle zaken aan te spreken door schuldeisers. Met een holdingstructuur is het echter zo, dat wanneer je de waardevolle zaken in de moederbv hebt gestalt, deze niet aan te spreken zijn wanneer een werkbv failliet gaat. Op deze manier loop je dus minder risico bij het ondernemen. 

Conclusie

Zoals een bv het privévermogen van een ondernemer beschermt bij een faillissement, zo beschermt een holding waardevolle zaken en vermogen van de ondernemers, door ze veilig te stallen in een moederbv. Zo wordt ondernemen een stuk veiliger en ook makkelijker. Wil je meer weten over ondernemen en zakelijke tips? Blijft dan de blogs lezen op ons forum. Veel leesplezier!