Wanneer jullie gaan scheiden, kun je kiezen voor hulp van een advocaat of een mediator. Per situatie verschilt het wat voor jou de beste optie kan zijn. Door de juiste optie te kiezen, kan een scheiding veel sneller verlopen. Hieronder leggen we het verschil tussen een echtscheidingsadvocaat en een mediator voor je uit.

Wat doet een mediator?

Een mediator – ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd – is iemand die het probleem probeert op te lossen zonder dat hiervoor advocaten en een rechter voor nodig zijn. Samen met beide partijen zoekt een mediator naar oplossingen, bijvoorbeeld omtrent het verdelen van spullen en geld. Een mediator is dus een bemiddelaar die pratend tot een oplossing probeert te komen tussen beide partijen. Wanneer je een mediator in wilt schakelen, moet dit wel in onderling overleg gebeuren. Het grootste voordeel van een mediator inschakelen bij een scheiding is dat er geen verliezers zijn, zoals in de rechtszaal wel het geval zou zijn.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Lukt het niet met een mediator of wil je een mediator niet proberen? Dan kan een gezamenlijke advocaat uitkomst bieden. Een advocaat kijkt meer naar de juridische aspecten in plaats van naar het overleg tussen beide partijen. Besluiten zullen hierdoor sneller en wellicht ook harder worden genomen. Lukt het niet met een gezamenlijke advocaat? Dan kun je beide voor een eigen echtscheidingsadvocaat kiezen. Deze zal dan jouw belangen behartigen en in overleg gaan met de advocaat van de andere partij. Levert dit niks op, dan zal er een besluit moeten worden genomen in de rechtszaal.

Wat kost het?

Een mediator of advocaat, de kosten hiervan kunnen flink verschillen. Het grootste verschil is dat je voor een mediator samen een rekening deelt, terwijl je bij een advocaat beide een aparte rekening krijgt.