We nemen in deze tekst graag met je door hoe je veel beter kunt werken in een bedrijf. Ook kan het zo zijn dat je een zzp´er bent. Dan ben je ook van harte welkom om deze blog te lezen. Voor iedereen die werkzaam is, is het erg belangrijk om veilig te werken. Met een zogenaamde VCA-cursus is het mogelijk om inzicht te krijgen in de werkomgeving, met name als het gaat over de veiligheid. Lees er meer over in deze blog. 

Wat is het nut van een VCA-cursus?

Je kunt een geweldig relatiebeheersysteem hebben en een tovenaar zijn met CRM systemen, maar wanneer de veiligheid in je bedrijf niet op orde is, dan zal alles uiteindelijk niet goed verlopen voor de klant en voor jezelf (en je eventuele personeelsleden). 

Dan is het zeer aan te raden om VCA cursus te volgen. Tijdens deze cursus leer je van alles over veiligheid. Het gaat dan over de richtlijnen die modern zijn en ervoor zorgen dat medewerkers op een goede manier kunnen werken zodat de veiligheid gewaarborgd wordt. Wanneer er iets verkeerd gaat op de werkvloer, dan is het mogelijk dat jij of je medewerkers de juiste dingen doen omdat jullie dat tijdens de cursus geleerd hebben. 

Hoelang is een VCA certificaat geldig?

Met een vca certificaat kun je 10 jaar vooruit. Daarna is het raadzaam om opnieuw een cursus te doen om zo de certificering voor de volgende 10 jaar rond te krijgen. Dat het certificaat verloopt is natuurlijk verweven met het feit dat er in tien jaar tijd behoorlijk wat kan veranderen als het gaat over veiligheidsregels. Nieuwe inzichten en innovatie maken dat de regels soms wat kunnen veranderen en dat er ook allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan om de veiligheid te verbeteren. 

Is een VCA certificaat verplicht?

In principe is een certificaat halen niet verplicht. Toch is het wel erg goed om dit wel te doen omdat je op deze manier bij een eventuele controle van de arbodienst kunt laten zien dat jij beschikt over de juiste gegevens om te gaan met gevaarlijke stoffen. Dit is dan in het geval van een zzp´er, wanneer je een werkgever bent geldt deze logica ook. De werkgever kan dan heel gemakkelijk laten zien dat hij of zij er alles aan gedaan heeft om het personeel zo goed mogelijk op te leiden om veilig te kunnen werken.