Privé of zakelijk, je mail zou altijd veilig van afzender naar ontvanger moeten gaan. Toch is dit niet altijd het geval. Hackers liggen altijd op de loer en doen alles om jouw informatie in handen te krijgen. E-mail wordt de laatste jaren erg veel gebruikt, zowel op het werk als in het privéleven. We versturen elke dag vertrouwelijke informatie met documenten en foto’s waarvan we niet willen dat deze in verkeerde handen vallen.

Kies een sterk wachtwoord

Dit ligt misschien een beetje voor de hand, maar toch gebruiken veel mensen nog een simpel wachtwoord. Als je een eenvoudig wachtwoord als ‘hondje123’ gebruikt, kunnen hackers jouw account snel hacken. Als je wilt inloggen op Telfort webmail of een andere mailprovider wordt er standaard een wachtwoord vereist met een hoofdletter en een aantal cijfers. Een sterk wachtwoord is:

  • Het gebruik van kleine en hoofdletters
  • Het wachtwoord beschikt over een aantal cijfers
  • Maak gebruik van een leesteken als ! of * 
  • Kies voor een wachtwoordzin

Denk er ook aan dat je niet dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts gebruikt. Kies voor elk platform een ander wachtwoord en verander deze elk jaar. 

Phishing mails 

Je hebt er vast wel eens van gehoord: phishing mails. Er worden regelmatig nep mails gestuurd met daarin een link of virus. Als je op een bijgevoegde link klikt, kunnen hackers bij jouw gegevens komen. De phishing mails zijn vaak niet van echt te onderscheiden en dit maakt dit fenomeen erg gevaarlijk. Controleer daarom altijd of de mail betrouwbaar is en houdt in je achterhoofd dat er nooit om een rekeningnummer of geld wordt gevraagd via e-mail. 

Wees voorzichtig

Het belangrijkste wat we je kunnen adviseren is het voorzichtig zijn. Als je je mails wilt beschermen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een code op je computer te zetten. Zo kunnen andere mensen niet bij jouw gegevens komen. Let ook op waar je je gegevens achterlaat. Doe dit niet op niet betrouwbaar ogende websites. Daarnaast raden we je aan om regelmatig een scan op malware en virussen uit te voeren. Een virus op je laptop of pc hoeft namelijk niet altijd zichtbaar te zijn