De laatste tijd is er een behoorlijk tekort aan leraren, er wordt dan ook door de overheid gestimuleerd om voor de lerarenopleiding te kiezen. Leuk de lerarenopleiding maar er zit wel een groot verschil in wat voor type leraar je wordt. Wat past dan bij je? En is het wel iets voor jou?

Welke opleidingen heb je?

Je hebt verschillende type lerarenopleidingen die ook bij verschillende leeftijdcatogoriën passen. Je hebt leraren voor de lagere school. Zij leren kinderen de basis zoals, lezen, schrijven, rekenen en tekenen. Maar ook vriendjes maken en voor jezelf opkomen zijn belangrijke vaardigheden wat je de kinderen moet leren. Als je dit aanspreekt kan je richting de pabo. De pabo opleiding is een HBO, als je een MBO-studie wilt gaat doen kan je de opleiding onderwijsassistent doen. Deze studie is de basisstudie om door te kunnen stromen naar de pabo mocht je dat willen. 

Mocht je liever met wat oudere kinderen willen werken kan je de lerarenopleiding volgen voor het middelbaar onderwijs. Je studeert dan voor één specifiek vak wat je aan meerdere klassen en jaarlagen op een dag geeft. Je wordt dan bijvoorbeeld aardrijkskunde of wiskunde docent en leert de kinderen alles over dat vak. 

Binnen de lerarenopleiding zit ook weer verschil, in eerste instantie doe je de opleiding om eerstegraads docent te worden. Je mag dan aan de eerste, tweede en soms de derde klas lesgeven. Voor hogere klassen moet je doorstuderen, je wordt dan een tweedegraads docent. Je mag dan eindexamenklassen lesgeven en begeleiden naar het eindexamen.

Wat zijn de eigenschappen van een leraar?

Of je nou op de basisschool of middelbare school wilt gaan werken maakt niet veel uit. Overal zijn momenteel tekorten, je moet namelijk wel geschikt zijn voor het vak. Bij de basis en middelbare school moet je als leraar veel dezelfde eigenschappen hebben. Je moet bijvoorbeeld geduldig kunnen zijn. Als kinderen vragen hebben en voor een derde keer voor uitleg komen moet je niet boos worden maar ze blijven helpen en ondersteunen. 

Sociaal en consequent zijn is ook erg belangrijk. Je moet een klas wel durven aanspreken en ze op hun plek zetten als dat nodig is. Doe je dat niet dan mis je een stuk respect en verlies je structuur en overzicht. Dat wil je natuurlijk niet.

Wat doet een leraar?

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat een leraar kinderen iets leert. Dat is natuurlijk wel zo, maar een leraar doet natuurlijk veel meer dan dat. Een voorbeeld wat een leraar nog meer doet is het voorbereiden van de lessen. Technologie wordt steeds meer gebruikt dus wordt er veel meer uitgelegd aan de hand van computers en Ipads in plaats van echte boeken. Dat is super goed, maar dan moeten er wel opdrachten en powerpoints gemaakt worden zodat de leerlingen wel iets te doen hebben. Deze opdrachten en powerpoint maken de leraren vaak zelf. Dus alleen lesgeven doen ze niet. Dit en nog veel meer leer je op de lerarenopleiding. Enthousiast geworden? Misschien wordt jij dan onze toekomstige leraar!