Heb je een eigen bedrijf, of ben je van plan om binnenkort een eigen bedrijf op te richten? Dan moet je veel zaken regelen. Je moet bijvoorbeeld algemene voorwaarden opstellen. Daarmee kun je vervelende problemen voorkomen bij eventuele geschillen. Veel startende ondernemers weten niet goed waar de algemene voorwaarden aan moeten voldoen. In dit artikel geven we om die reden enkele tips.

Algemene voorwaarden moeten algemeen zijn

Algemene voorwaarden zijn de voorwaarden die voor iedereen die zaken met je doet van toepassing zijn. Het maakt dan niet of uit of je producten verkoopt of diensten verricht. De algemene voorwaarden gelden voor alle klanten en daarom moeten ze ook algemeen zijn. Gebruik daarom geen specifieke bewoordingen. Daarnaast moet je ook weer niet te vaag zijn. Het is van belang om voor een gulden middenweg te gaan.

De wettelijke beperkingen

In Nederland is elke ondernemer natuurlijk gebonden aan de wet. Sommige bedrijven nemen bepalingen in de algemene voorwaarden op die niet rechtsgeldig zijn. Bij een eventueel geschil zal de rechter ze dan ook nietig verklaren. Het maakt dan ook niet uit of de klant akkoord is gegaan. De algemene voorwaarden moeten dus binnen het wettelijke kader passen.

Kopieer geen algemene voorwaarden

Veel bedrijven vinden het lastig om zelf de algemene voorwaarden op te stellen. Soms kopiëren ze algemene voorwaarden van andere bedrijven. Dit brengt verschillende nadelen met zich mee. In de eerste plaats loop je het risico dat de algemene voorwaarden niet juridisch correct zijn. Tegelijkertijd zijn de algemene voorwaarden lang niet altijd van toepassing op je bedrijf.

Laat je algemene voorwaarden juridisch toetsen

Het opstellen van goede algemene voorwaarden is best ingewikkeld. Ze moeten namelijk juridisch dichtgetimmerd zijn, maar als leek weet je nooit zeker of dit is gelukt. Laat daarom de algemene voorwaarden juridisch toetsen door een expert. Je kunt ook de algemene voorwaarden laten opstellen door een jurist, maar dat is niet goedkoop.

Slotwoorden

Wil jij de algemene voorwaarden juridisch laten toetsen? Neem dan eens een kijkje op onze website. Je kunt er ook terecht voor hulp bij andere problemen. Is je rijbewijs ingevorderd? Ook dan kun je bij ons terecht.