Om te bepalen op wat voor manier het arbeidsrecht voor jou relevant is, zullen we moeten uitleggen welk gebied het arbeidsrecht bestrijkt. In deze blog willen we dit graag voor je doen. Op deze manier wordt het makkelijker voor je om een beter beeld ter krijgen van je juridisch situatie en welke stappen je moet nemen. Lees snel verder en doe je voordeel met de informatie die je in deze blog leest.

Ziek en weer beter worden

We zijn allemaal niet van staal. Het kan heel goed voorkomen dat je ziek wordt. Het is belangrijk om te bepalen of er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Maar er zijn nog tal van vragen relevant: bijvoorbeeld wat je moet doen als een medewerker van je ziek is of net weer ‘beter’. Is de arbeid die jij hem verschaft wel passend in termen van het re-integratietraject? Allemaal vragen waarmee een juridische expert je kan helpen!

Beschermen van je bedrijf

Er bestaan situaties waarin de medewerker helemaal door een bedrijf opgeleid wordt, maar deze er vervolgens vandoor gaat naar de concurrent, die wellicht een iets hoger salaris betaalt dan jij. Zo worden er jaarlijks heel wat goede werknemers weggekaapt. Dat soort praktijken kun je tegengaan door goede contracten op te stellen. Een advocaat of juridische adviseur kan je hiermee helpen. Op deze manier gaat de medewerker niet met je bedrijfsgeheimen naar de concurrent. We noemen dit een concurrentiebeding. Misschien wil je ook niet dat ex-medewerkers je klanten gaan benaderen. We raden je sterk aan dit niet te willen! Dan kun je hier ook een paragraaf aan wijden in je contract, namelijk het zogenaamde relatiebeding.

Meer onderwerpen die aandacht vragen

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die onder de loep genomen moeten worden bij het runnen van een bedrijf en het opstellen van arbeidscontracten. Denk daarbij aan:

  • Loon
  • Arbeidsduur
  • Thuiswerken
  • Contracturen
  • Beoordeling

Voor al deze zaken is er ruimte in je contract. Laat je hierover informeren door een juridische expert. Zo weet je zeker dat alles in wettelijke zin in orde is. Een andere vraag is, wat voor bedrijf wil je zijn? Zou je iets extra’s voor je medewerkers willen doen, bijvoorbeeld meer vakantiedagen dan je wettelijk zou moeten geven? Een royale werkgever trekt goede arbeidskrachten aan en houdt hen langer vast.