Ben je ondernemer en wil je meer uit je klantcontact halen? Dan is het wellicht een idee om je klantcontact te automatiseren, zodat je meer tijd overhoudt voor het persoonlijk behandelen van de meer complexe vragen en klachten van klanten. Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde software aanschaft om je klantcontact mee te digitaliseren, kun je bepaalde chatbots inschakelen, die de klanten voor je te woord staan via een online chat op je website of webshop. In deze blog lees je welke redenen je kunt hebben om voor het automatiseren van je klantcontact te kiezen en kom je erachter op welke manier je de stap naar geautomatiseerd klantcontact zet.

Wat zijn mogelijke redenen voor het automatiseren van je klantcontact?

Elke onderneming weet dat de klanten erg belangrijk zijn voor het voortbestaan van de onderneming. Zonder klanten komt er geen geld in het laadje, vandaar dat het belangrijk is om voldoende aandacht in de klant te steken. Klantcontact helpt je om klanten op de lange termijn aan je te binden. Wanneer je voor de automatisering van klantcontact kiest, kun je ervoor zorgen dat de bereikbaarheid van je bedrijf vergroot wordt. Je personeel werkt bijvoorbeeld niet in het weekend of de late avonduren. Wanneer je een chatbot inzet, kun je 24/7 bereikbaar zijn en je klanten op elk gewenst moment te woord staan.

Je bespaart er ook nog eens geld mee als je het klantcontact laat automatiseren. Je kunt je klantenservice laten krimpen, aangezien je minder personeel nodig hebt als je het klantcontact laat automatiseren. De personeelsleden die je in dienst hebt, kunnen alle makkelijke vragen aan speciale software overlaten, waardoor ze meer tijd hebben om de lastigere vraagstukken en klachten met de nodige aandacht te behandelen. Een chatbot kan ook nog eens complete klantprofielen opbouwen, waardoor de klant op een persoonlijker niveau geholpen kan worden. Dit wordt bereikt doordat bepaalde gegevens in de chatbot worden opgeslagen en bij een volgend contactmoment direct weer gebruikt kunnen worden.

Op welke manier kun je voor automatisering van je klantcontact zorgen?

Automatisering klantcontact hoeft helemaal niet lastig te zijn. Vaak kun je kant-en-klare softwareprogramma’s kopen, die je alleen maar op je website of webshop hoeft te installeren. Volg de stappenplannen om de instellingen te voltooien. Vaak is de klantcontact software erg gebruiksvriendelijk, aangezien het zowel voor jou als de klant een simpele en fijne manier van werken moet zijn.