Iedereen kent de slogan uit de jaren tachtig wel: een goede boekhouder betaalt zichzelf terug. Heel veel bedrijfsleiders staan vaak voor een dilemma wanneer ze die vraag met ‘ja’ of ‘nee’ willen beantwoorden. Vast staat dat sinds 40 jaar heel wat is veranderd. Toch is en blijft ongetwijfeld een goede boekhouder of accountant Breda bijvoorbeeld meer dan zijn geld dubbel en dik waard. En dit om de volgende hoofdredenen.

Hoe vind ik een betrouwbare boekhouder?

Om in zee te gaan met een betrouwbare boekhouder zal je op eigen houtje een beetje research werk moeten verrichten in verband met zijn LinkedIn profiel of via zijn CV die je ongetwijfeld online kunt opzoeken. Check vooral na of de boekhouder/accountant is aangesloten bij de beroepsvereniging NOAB. Deze afkorting staat synoniem voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Wie lid wil worden van de NOAB moet sowieso aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • onderworpen aan een bepaalde gedragscode
  • het naleven van kwaliteitsregels
  • verplicht continu bij te scholen

De meerderheid van de boekhouders, die aangesloten zijn bij de NOAB, richten zich voornamelijk op mkb’ers en zzp’ers. Voor een uitvoerige boekhouding van een grotere onderneming kan je best kiezen voor een accountant omdat die tot meer werkzaamheden bevoegd is dan een traditionele boekhouder.

Bepaal op voorhand het budget wat je wil uitgeven aan een boekhouder

Wanneer je de knoop definitief hebt doorgehakt om een boekhouder/accountant onder de arm te nemen zal je op voorhand een budget moeten bepalen, afhankelijk van de grootte van je onderneming. Daarnaast zal je moeten bekijken of je houdt van persoonlijke communicatie onder 4 ogen of dat je voor een groter account kantoor kiest waar meetings vaak online doorgaan. Een kleine tip: probeer vooral iemand te vinden die bij jou in de buurt woont zodat je persoonlijk kunt afspreken zonder dat je teveel tijd verliest.

Leg je oor te luister bij verschillende boekhoudkundige kantoren

De beste methode om een boekhouder/accountant te vinden is door eerst met verschillende administratieve bedrijven een persoonlijke afspraak te maken en te evalueren welke accountant het beste bij je visie past. Stel concrete vragen over de bijscholingen en vraag naar de fiscale kennis. Zo kom je er makkelijk achter of de actuele boekhoudkennis wordt bijgespijkerd zoals de beroepsvereniging dit van de aangesloten leden verwacht.