Tijdens het opstarten van een nieuw bedrijf focussen ondernemers vaak op een aantal belangrijke zaken, terwijl een hoop zaken vergeten worden. Denk bijvoorbeeld na over het scheiden van bedrijfsafval of het soort rekening wat je gaat gebruiken. Een hoop online boekhoudsystemen verplichten het om een zakelijke rekening te gebruiken, ook al is dit voor eenmanszaken niet verplicht.

Je hoeft niet iedereen tevreden te stellen

Tijdens de opstartperiode van je bedrijf is het verleidelijk om een enorme people pleaser te worden. Je wilt het liefst overal ja op zeggen en geen project of klus afslaan. Echter is het soms toch verstandig om nee te zeggen. Het is vooral in de opstartperiode van groot belang dat je specialisme uitblinkt. Dit kun je ook versterken door een duidelijke bedrijfsvoering en huisstijl, maar zeg geen ja tegen projecten waar jij over twijfelt.

Een team, een taak

Wanneer jij als bedrijf streeft naar een duurzame toekomst maar in de kantine geen afval scheidt dan kan dit een verkeerde uitstraling geven. Een verkoper van elektrische auto’s rijdt toch ook niet van- en naar werk met een vervuilende diesel? Zorg dat alles in je bedrijf met elkaar in verbinding staat en dat alle ‘neuzen’ dezelfde kant op staan. 

Zorg voor overzicht in cijfers

De administratie van een bedrijf kan het verschil zijn tussen een flop en een succes, grote bedrijven maken vaak beslissingen op basis van cijfers en data. Wanneer je beslissingen maakt op gevoel en emotie kan dit vaak verkeerd uitpakken en wanneer je in de beginfase geen financiële klappen op kunt vangen kan het einde van je bedrijf snel in zicht zijn.

Ben zichtbaar op de juiste plaats

Wanneer jouw doelgroep bestaat uit enkel 65 plussers is het dan wel zo verstandig om het overgrote deel van het marketing budget te besteden aan je website en online advertenties? Waarschijnlijk haal je dan meer resultaat uit een advertentie in een lokale krant of tijdschrift. Zorg dat je verantwoord en doordacht met je geld omgaat, zeker in het begin wanneer er nog niet veel kapitaal is zijn dit soort beslissingen erg belangrijk.