Ben je een startende docent of wil je een vacature docent ICT  worden? Het kan zo zijn dat je niet op alles bent voorbereid. Er komt dan ook veel op je af wanneer je voor het eerst voor een klas staat. Om je hierbij te kunnen helpen staat er in deze blog een aantal tips, die de start van jouw leraren carrière eens tukje makkelijker maken.

Beperk je uren

Het is aan te raden om in de eerste maanden als docent, de uren die je voor de klas te beperken. Rust is namelijk ook heel belangrijk, gun jezelf dat dan ook. Op deze manier kan je goed aan het lesgeven wennen. Daarnaast kan je de tijd die je geen les geeft, kunnen gebruiken om jouw manier van lesgeven en de lessen zelf te reflecteren en evalueren. Zo kan je een nog betere docent worden.

Flexibele lesplanning

Wanneer je als docent begint met lesgeven, kan het voorkomen dat je de lessen compleet vol plant. Dit bedoel je natuurlijk op een goede manier, maar je zorgt wel voor minder spontaniteit tijdens de lessen. Leerlingen hebben ook minder tijd om vragen te stellen, dit komt ook omdat je de les al vol gepland hebt. Het is daarom belangrijk dat je een planning maakt met genoeg ruimte voor vragen en onverwachte gebeurtenissen.

Betrek alle leerlingen

Wanneer je net begint als docent, kan je het lastig vinden of vergeet je het om alle kinderen bij de les te betrekken. Dit komt omdat steeds dezelfde kinderen hun vinger opsteken om jouw vragen te beantwoorden. Op deze manier krijgen andere kinderen het gevoel dat zij niet meer hoeven na te denken. Je zou dit probleem op kunnen lossen, door de hele klas hun antwoord op te laten schrijven wanneer je een vraag stelt. Zo kan je iedereen bij de les betrekken.

Bonus tip: Ga niet mee met leerlingengedrag

Het is de bedoeling dat je leuk en goed contact hebt met jouw leerlingen, maar het is niet de bedoeling dat je als docent mee gaat in hun gedrag. Grenzen stellen is daarom ook heel belangrijk. Het is daarom ook niet zo verstandig om mee te lachen met foute grappen en opmerkingen. Stel echt je grenzen op, veel leerlingen hebben ook respect voor leraren die dit doen.