Elke onderneming krijgt te maken met sollicitanten. Zeker wanneer je een populaire onderneming bent, kun je erop rekenen dat veel mensen graag voor je willen werken. Het is daarom ook heel erg belangrijk dat je weet welke sollicitanten je wel of niet wil aannemen. Natuurlijk heb je hier de reguliere manieren van solliciteren voor. Er zijn daarnaast ook nog andere manieren om te controleren of een sollicitant goed bij de functie en/of de organisatie past. Ben je benieuwd naar wat voor manieren dit zijn? In deze blog vertellen van je het. 

Assessment 

Je kunt sollicitanten vragen hoe, als onderdeel van het sollicitatieprocedure, een assessment te doen. Dit zijn doorgaans een lijst met vragen die in kaart proberen te brengen wie de sollicitant eigenlijk is, het biedt de mogelijkheid om een goede inschatting te kunnen maken van de persoonlijke vaardigheden en capaciteiten van de persoon. Ook de kwaliteiten en de valkuilen binnen de persoonlijkheid kunnen hiermee worden gemeten. 

Casustoets 

Als je wil weten of een sollicitant  over de juiste kennis en ervaring beschikt voordat je hem aanneemt, kan het waardevol zijn om hem of haar een casustoets te laten afnemen. In dit geval zal De sollicitant zich moeten gaan verdiepen in een zekere situatie, een zogenaamde casus, en antwoord geven op vragen die hier aan gerelateerd zijn. Je kunt zo op relatief eenvoudige wijze achterhalen of een sollicitant geschikt is voor de functie waar hij of zij op solliciteert. 

Referenties 

Net zoals dat wanneer je op zoek gaat naar een bedrijf wat jou een bepaalde dienst moet aanleveren, kun je tegenwoordig ook op het gebied van personen op zoek gaan naar referenties. Vaak zijn dit oud-collega’s, voormalige werkgevers en of oud-medestudenten. Je kunt hen vragen stellen over de persoon in kwestie. Mogelijk zijn deze personen enigszins bevooroordeeld en zullen zij trachten de sollicitant in een beter daglicht te schetsen. Toch kun je door middel van de juiste vragen te stellen, veel relevante en interessante nieuwe informatie inwinnen aangaande je sollicitant.